Enerhaugen på Folkemuseet
Apr
23

Enerhaugen på Folkemuseet

Tirsdag 23. april kl. 18.00 er historielaget invitert tl Norsk Folkemuseum for å høre historien om Enerhaugen. Hvordan var det å vokse opp der på 1950- og 60-tallet, og hvordan kom Enerhaugen til Norsk Folkemuseum?

Norsk Folkemuseum, Museumsveien 10, Bygdøy

View Event →
Årsmøtet 2024
Mar
14

Årsmøtet 2024

Etter årsmøtet vil arkitekt, byhistoriker og tidligere museumsbestyrer Lars Roede kåsere med hovedfokus på 400-årajubileet i 2024.

Torsdag 14. mars 2024 kl. 19.00 på Schafteløkken

View Event →
Hva skjer på gateplan?
Feb
13

Hva skjer på gateplan?

Debattmøte om hva som skjer på gateplan – om samferdsel, tilgjengelighet, butikkdød. Hvordan oppleves endringene i bydelen vår, og hva gjør det med livene våre.

Tirsdag 13. februar 2024 kl. 19.00 på Schafteløkken

View Event →
Vårt populære førhjulsmøte
Nov
29

Vårt populære førhjulsmøte

Det blir stort koldtbord, drikke, underholdning, muligens konkurranser – og ikke minst hyggelig samvær. Kveldens underholdningsinnslag blir et interessant kåseri ved eforfatter Lars Saabye Christensen.

View Event →
Oslo Museums samlende kraft
Sep
27

Oslo Museums samlende kraft

Onsdag 27. september er historielaget invitert inn til Frogner Hovedgård, der museumsdirektør Marie Skoie vil oppsummere sitt første år som direktør, og dele Oslo Museums planer og visjoner for fremtiden. Hvordan ivareta Oslos lange historie, hendelser og milepæler, og samtidig løfte interessen for byen identitet i dag og bidra til et engasjement for byens fremtid?

View Event →
Vandring på Sagene – boliger og institusjoner
Aug
24

Vandring på Sagene – boliger og institusjoner

Truls Aslaksby, kunsthistoriker, forsker, tidligere førsteantikvar hos Byantikvaren i Oslo og kjent formidler av oslohistorie tar oss med inn i kirken. Videre til Arendalsgaten, Maridalsveien, Sagveien, Beierbrua, Biermanns gate, Vogts gate, Holsts gate, tilbake over brua, deretter mer av Sagveien, Maridalsveien, over gamle trikkestaller til «River’n» - De Rivertzke komplekser – og tilbake til plassen foran Sagene kirke/buss nr. 20.

View Event →
Vandring langs Akerselva
May
24

Vandring langs Akerselva

Vårens vandring er berammet til onsdag 24. mai kl. 18.00. Vi vil markere at det er 25 år siden historielaget sist vandret langs Akerselva, fra Sagene til Vaterland (26.5.1998). Dette er det grunn til å gjenta. Oppmøte ved buss-stasjonen utenfor Sagene kirke kl. 18 (bl.a. buss 20 fra Frogner/Majorstua) – med gode sko – vandrelengde ca. 3 kilometer.

View Event →
Historien om Fram og Gjøa
Apr
26

Historien om Fram og Gjøa

Historien om seilskutene Fram og Gjøa, berettet av vårt styremedlem Michael Hopstock, er temaet for møte på Schafteløkken onsdag 26. april kl. 19.00. Polarskipene har fått sine endelige hjem på Bygdøy. Disse skipene har en interessant historie, med flere ekspedisjoner. Noen er mer kjent enn andre. De har dessuten mer med hverandre å gjøre enn mange er klar over. I dette foredraget går vi gjennom historien om hvordan og hvorfor de ble bygget, hvilke ekspedisjoner de ble brukt i og hvordan de endte sine dager som ekspedisjonsskip. Vi kommer også inn på hvordan de endte opp på Bygdøy. Det var ingen selvfølge ... 

View Event →
Årsmøte, og foredrag ved Wenche Lie Giæver med utgangspunkt i boka "Lucy og Per Krohg"
Mar
23

Årsmøte, og foredrag ved Wenche Lie Giæver med utgangspunkt i boka "Lucy og Per Krohg"

KUNST, KJÆRLIGHET OG DRAMA

Foredrag om Lucy og Per Krohg. 

Kunstneren Per Krohg, sønn av Oda og Christian Krohg, bodde og hadde atelier i Halvdan Svartes gate, i foreldrenes hus, rett nedenfor Frognerparken, i hele 33 år. Den franske aktmodellen Lucy, inspirerte ham til noen av hans mest ikoniske malerier. Lucy ble hans store kjærlighet, ektefelle og mor til sønnen Guy Krohg, norsk kunstner og scenograf. Lucy og Per Krohg danset tango, og introduserte den beryktede dansen til Norge.  De to elsket hverandre, men ekteskapet endte i et dramatisk trekantdrama. 

Historien om de to tar oss inn i det intense bohem - og kunstnerlivet på Montparnasse i Paris i de «gylne årene mellom 1900 -1930. Her delte de kafébord med andre fattige, ukjente kunstnere som Picasso, Modigliani og Braque. 

WENCHE LIE GIÆVER har arbeidet som  journalist  i NRK og i Aftenposten.  Hennes bok fikk glimrende kritikk i  Kavringen, og nylig stor omtale i Klassekampen.

View Event →
Rasering av interiører – debattmøte
Feb
14

Rasering av interiører – debattmøte

Vi ser altfor ofte at leiligheter i gamle bygårder ved et eierskifte blir revet ned og bygget opp igjen hvor lite eller ingenting av det opprinnelige er igjen. Truls Aslaksby vil innlede, hvor han forklarer kulturtapet når leiligheter blir omgjort til det ugjenkjennelige, og han vil også kaste ut noen provokasjoner om tingenes tilstand, hvorfor er det blitt sånn? – og hva kan stoppe raseringen?

Et debattpanel bestående av en eiendomsmegler, en takstmann, en historiker og en fra et fagblad vil innlede til innspill fra salen. Her vil vi endelig få belyst det mange av oss bekymrer oss over, satt opp mot metoder, virkninger og behov ved kjøp og salg av boliger.

View Event →
Oct
26

Snublesteiner – mer enn et minnesmerke

Onsdag 26. oktober (OBS: onsdag denne gang) vil Sidsel Levin holde foredrag på Schafteløkken om “snublesteinsprosjektet”. Høsten 2022 er det 80 år siden de store arrestasjonene og deportasjonene av jødene fra Norge. I august/september legges de siste snublesteinene, og Norge, som eneste land i Europa, vil da i hovedsak ha lagt snublesteiner for alle de jødiske ofrene i hele landet. Langt over halvparten ligger i Oslo, og av dem igjen ligger et stort antall i Frogner bydel.

Sidsel Levin ledet etableringen av Jødisk Museum i Oslo, var museets første direktør og prosjektleder for snublesteinsprosjektet i seks år. Vi møtes på Schafteløkken kl. 19.00.

View Event →
Sep
27

Besøk i Observatoriet

Tirsdag 27. september er historielagets medlemmer invitert til to like omvisninger i Observatoriet bak Soll plass, Observatoriegata 1, den ene kl. 18.00, den andre kl. 19.00. Vi kan bare være opptil 30 personer ved hver omvisning, derfor må vi be om forhåndspåmelding med prioritering av tidspunkt. Truls Aslaksby vil bidra med ekstra-foredrag utenfor, dersom noen skulle bli stående og vente.

Det astronomiske observatorium, som sto ferdig i 1833, er Oslo-universitetets eldse bygning, utformet av Christian Heinrich Grosch (1801-1865), og huset fra 1833 også Christopher Hansteen med kone og seks barn.

Påmelding med navn, antall personer og hvilken omvisning man ønsker å delta på, sendes til Sidsel Levin, e-post: sid-lev@online.no.

View Event →
Aug
30

Vandring i Homannsbyen

Tirsdag 30. august til vi vandre rundt i Homannsbyen med Truls Aslaksby og Bjørn Stendahl som guider. Vi starter på Schramsløkka fra 1715, beundrer de eldste byggene i Homannsbyen, vandrer sørvestover til Uranienborgveien, over Uranienborg terrasse og avslutter i krysset Hegdehaugsveie/Underhaugsveien. Frammmøte i skolegården til Kristelig Gymnasium i Homannsbakken lø. 10.00.

View Event →
Frogner og Majorstua gjennom 400 år. Foredrag ved Finn Holden.
Apr
26

Frogner og Majorstua gjennom 400 år. Foredrag ved Finn Holden.

Historiker og forfatter Finn Holden har skrevet flere lærebøker og lokalhistoriske verk. I 2020 ga han ut boken : Frogner og Majorstuen gjennom 400 år .
Boka omhandler historien fra Frogner bare var løkker og jordbruksland, gjennom utvikling og modernisering og frem til dagens livlige murby.

— Det aller meste av livet har jeg bodd i denne bydelen. Jeg vokste opp på Majorstua, og har bodd der til sammen i 39 år, sier historiker og forfatter Finn Holden. 

 Tirsdag 26. april inviterer Frogner historielag til en interessant og lokalhistorisk foredragskveld der Finn Holden tar oss med på en kunnskapsrik reise  gjennom 400 år i vår kjære bydel Frogner. 

Velkommen til Schafteløkken tirsdag 26. april kl. 19.00

View Event →
Årsmøte og foredrag ved Cecilie Broch Knudsen om malerkunst i bydelen vår.
Mar
15

Årsmøte og foredrag ved Cecilie Broch Knudsen om malerkunst i bydelen vår.

Cecilie Broch Knudsen er en norsk billedkunstner og administrator innen norsk kunstsektor. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens kunstakademi og Statens yrkespedagogiske høgskole. Tirsdag 15. mars kommer hun til oss på Schafteløkken med et kåseri om billedkunst og kunstnere i Frogner bydel – og om kunstnernes livsvilkår og bo- og areidsforhold fra forrige århundreskifte og fram til i dag.

View Event →
Musikken under okkupasjonen. Foredrag ved Harald Herresthal.
Feb
15

Musikken under okkupasjonen. Foredrag ved Harald Herresthal.

Musikken under okkupasjonen – farlig, forførende eller lindrende?

Foredraget handler om musikklivet i Oslo under andre verdenskrig, hvordan Nazi-Tyskland ville overbevise og «vinne» nordmennene med musikk ved å sende landets fremste orkestre og musikere til Norge og opprette en egen operascene. Quislings menn forsøkte å tilrane seg den norske musikkarven, og dermed ble musikklivet en egen kamp-plass.

Frogner Kirke og private hjem i området ble arenaer for illegale møter og forbudt musikk.

Kveldens foredragsholder Harald Herresthal er professor ved Norges musikkhøgskole i Oslo, han er organist, komponist og forfatter. I sitt forfatterskap har Herresthal spesielt vært opptatt av europeisk musikkhistorie. Han har også skrevet bok om sin egen oppvekst og historie med krigen som bakteppe

I 2019 ga han ut boken: Propaganda og motstand. Musikklivet i Oslo 1940-1945. Den har tidligere vært omtalt i Kavringen.

View Event →
Nov
30

Førjulsmøte

Førjulsmøtet vårt finner sted på Schafteløkken tirsdag 30. november fra kl. 19.00, med førjulsmat og underhldning. Forfatteren Even Saugstad vil fortelle om typer og personligheter fra sin siste bok om “Byoriginaler”. Hvem husker vel ikke Luse-Frants, Sving Deg, Homannsbyens dronning, advokat Hermansen og El Jucan? Og alle de andre? Kom og hør!

Som vanlig blir det mat og drikke, derfor en deltakeravgift, som vi vil komme tilbake til.

Påmelding til post@frognerhistorielag.no eller tlf. 90 05 12 55, innen 15. november.

Førjulsmøtet finner sted på Schafteløkken tirsdag 30. november kl. 19.00

Byoriginaler.jpeg
View Event →
Nov
2

Arkitekturopprøret

Historielaget ønsker å arrangere et eget møte om arkitekturopprøret. Hvorfor? Fordi den pågående kritikken av våre byggede omgivelser peker både bakover og fremover. Bakover fordi noen mener vi finner svarene i den tradisjonelle arkitekturen med ornamentikk, frodige former og symmetri. Fremover, fordi andre mener at vi må satse på en kvalitet som fanger opp menneskelige behov, harmoni og sjarm i et samtidsuttrykk. Størstedelen av Frogner ble ferdig utbygd for 100 år siden. Denne bebyggelsen vi ale er så glade i, har vist seg som veldig levedyktig. Hvordan kan dagens bygg og byutvikling appellere til oss alle?

Velkommen til et møte om dette temaet på Schafteløkken tirsdag 2. november kl. 19.00.

IMG_3671.jpeg
View Event →
Oct
5

Oslo-arkitekturen nå til dags – maksimal mistilpasning

Det er sterk og stigende folkelig misnøye med den nye arkitekturen i Oslo. Kunsthistoriker Truls Aslaksby tar fatt i dette, ved å konsentrere seg om mistilpasning til eksisterende miljø, særlig ved målestokkbrudd. At dette henger sammen med utbyggergriskhet og svak offentlig styring, er klart, men Aslaksby prøver å grave dypere: til estetikken hos arkitekter og publikum.

Foredraget arrangeres av Frogner historielag og finner sted på Schafteløkken tirsdag 5. oktober kl. 19.00

View Event →
Jun
2

Nedlegging av snublesteiner i regi av Jødisk museum

snuble2.jpg

Nedlegging av snublesteiner

Onsdag 2. juni legges det ned nye snublesteiner i vår bydel, i regi av Jødisk museum:
12.00 i Munkedamsveien 35 nedlegges snublestein til minne om Felix Gruder
12.20 i Arbins gate 9 nedlegges snublesteiner til minne om Elise, Emanuel, Grete og Hans Erik Fischel
12.40 i Arbins gate 2 nedlegges snublestein til minne om Isak Jacob Fein
13.05 i Inkognitogata 28 nedlegges snublestein til minne om Erwin Fischel
13.25 i Bygdøy alle 20 nedlegges snublesteiner til minne om Felix og Fedossi Silber
13.45 i Bygdøy alle 65 nedlegges snublesteiner til minne om Elly, Rosa og Ignatz Rosenberg
14.05 i Elisenbergveien 8 nedlegges snublestein til minne om Helga Grün
Du finner nærmere informasjon om snublesteinene her:
https://www.snublestein.no/siste-nytt/

View Event →